Dieta dla osób zmagających się z problemami żołądkowymi
Problemy z układem trawiennym są zmorą coraz większej części społeczeństwa. Z problemami żołądkowymi zmagają się zarówno kobiety, jak i mężczyźni; osoby w starszym, ale również w młodszym wieku. Coraz częściej takie dolegliwości jak zespół jelita drażliwego, pojawiają się również w grupie nastolatków. Przyczyną tych dolegliwości jest stres, życie w ciągłym biegu oraz nieodpowiednia dieta. Nieodpowiednia, czyli jaka? Przede wszystkim taka, której podstawą są dania gotowe i dania przetworzone. Żołądek jest niezwykle obciążony w sytuacji, w której nieustannie jest „bombardowany” ogromnymi ilościami węglowodanów i tłuszczów. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, niezbędne jest dostarczanie mu wszystkich składników odżywczych: białka, tłuszczów i węglowodanów, w optymalnych proporcjach.
Notoryczne dożywanie organizmu głównie jednym lub dwoma podstawowymi składnikami odżywczymi powoduje niedobory innych. Wynikiem tego mogą być m.in. problemy z układem trawiennym, do których zaliczamy np. zaparcia, biegunkę, czy zespół jelita drażliwego.
Sposoby na biegunkę i zaparcia
Biegunka lub zaparcia to pierwsze symptomy, wskazujące na nieprawidłowości zachodzące w organizmie. Jeśli więc często zauważasz u siebie problemy z wypróżnianiem, koniecznie zmień dietę.
W takiej sytuacji mogą pomóc świeże warzywa i owoce, jak również zupy warzywne, warzywa kwaszone, czy chudy nabiał m.in. jogurty naturalne, czy kefiry. Z kolei jeśli zmagasz się z dość częstymi biegunkami, zastanów się, czy nie spożywasz zbyt dużej ilości produktów przyspieszających przemianę materii. Postaw na jasne pieczywo, płatki kukurydziane, chude mięsa i ryby.
Dieta przy zespole jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego to nieuleczalna choroba, z którą trzeba nauczyć się żyć. Oprócz kuracji farmakologicznej, istotną rolę w leczeniu zespołu jelita wrażliwego odgrywa dieta.
To ona jest kluczem do osiągnięcia sukcesu, a więc zminimalizowania, bądź uśpienia uciążliwych objawów choroby. Osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, w zależności od formy, jaką przyjmuje ta choroba (zaparciowa lub biegunkowa) powinni stosować odpowiednią dietę. W przypadku formy zaparciowej niezwykle ważne jest nawadnianie organizmu wodą niegazowaną. Ponadto bardzo ważne jest przyjmowanie niewielkich, ale regularnych posiłków. Kluczową rolę w diecie odgrywają także wysokobłonnikowe produkty. Z kolei osoby zmagające się z biegunkową formą zespołu jelita drażliwego powinny we własnym zakresie, na podstawie obserwacji i analiz, sporządzić listę produktów spożywczych, które powodują nasilenie objawów. W przypadku tej formy choroby, w ustaleniu odpowiedniej diety, z pomocą może przyjść dietetyk.